Alexandra Mâzgăreanu – Un artist boem

Alexandra| București| Designer vestimentar

Articol scris de Maria Seiculescu

Fotografii realizate de  Andrei Gîndac

Timp de 5 ani, Alexandra a experimentat și s-a perfecționat în industria designului grafic. A pornit de la postura de Junior Art Director într-o agenție de publicitate, apoi a ales zona ilustrației și, totodată, a trecut prin procesul de tipar de cea mai înaltă calitate în cadrul unei tipografii, „un spațiu de joacă și experiment” spune ea, până în punctul în care i-a fost lăsată pe mână brand-uirea unei companii de telecomunicații internaționale de la A la Z. Cu această ocazie, Alexandra a avut cea mai longevivă colaborare într-un cadru diametral opus față de mediul creativ cu care ea fusese obișnuită. „Vorbim despre un mediu 99% matematic în care părea că sunt un soi de oaie neagră printre oile albe” (râde).

Tot acest parcurs ascendent a contribuit în mod natural la conturarea dorinței de a fi freelancer și a determinat finalul unei etape profesionale și începutul alteia noi. “Totul iese bine când ai o stare de bine. Iar rezultatul muncii este o esență a stării tale de spirit”.

Alexandra a ales specializarea Design Vestimentar la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și apoi la Universitatea Națională de Arte din București. La finalul celor șase ani de școală și-a dorit să experimenteze și alte zone de interes.

„Când ești mai tânăr vrei rezultate mult mai rapid. Realizez că eram o persoană foarte pragmatică când am terminat facultatea, dar mi-am dat seama pe parcurs că e mult mai ok ca dintr-un anumit punct să te relaxezi și să lași lucrurile să se întâmple.”

Și lucrurile s-au întâmplat, l-a cunoscut pe Alexandru Mâzgăreanu, care a devenit și partenerul ei de viață. Alexandru și Alexandra nu au lucrat împreună de la început, în pofida facultății absolvite și a pasiunii Alexandrei pentru designul vestimentar. Din 2012, însă, sunt parteneri și în viața profesională în cadrul mai multor proiecte de teatru, Alexandru în calitate de regizor, Alexandra în calitate de creator de costume. Și-au dorit de la început și își respectă unul altuia libertatea de a alege să lucreze fiecare cu cine vrea în orice proiect nou venit, fără a fi condiționați să lucreze împreună doar pentru că formează un cuplu.

„Biroul perfect” pentru artistă este „un spațiu amplu, lipsit de lucruri inutile, cu ferestre maiestoase prin care te conectezi la viață, la verdele crud al frunzelor, la adierea și mireasma dimineților de vară. Închizi ochii, tragi aer în piept și începi să lucrezi.” Pentru Alexandra, lucrul efectiv începe cu „o perioadă de documentare în toate domeniile pornind de la același subiect, o bază solidă pentru inspirație” și crede foarte tare în „acea scânteie care vine neanunțată, inspirația divină. Și de aici arta pură.”

„Muzeul Satului” (București) este locul în care oricând i-ar plăcea să meargă și unde sursele de inspirație par nesfârșite. „Locul acela e atât de simplu și atât de încărcat de energie, o sinteză a identității și originilor noastre. Casele au propria lor personalitate. Îmi aduc aminte de copilărie.Alexandra își dorește să locuiască într-o casă cu seră, într-un vârf de munte ,unde să-şi poată planta și îngriji florile favorite, să înțeleagă cum trăiesc, cum funcționează și astfel să-și creeze propriul ei colț de inspirație și relaxare.

Mai multe informații despre Alexandra aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.