Travelers of Bucharest sau cum se vede Bucureștiul prin ochii turiștilor străini

Alex Filip și Dragoș Asaftei sunt 2 tineri pasionați de turism, călătorii și fotografie, care s-au hotărât la începututl anului să promoveze Bucureștiul, așa cum este el văzut de turiștii străini care-l aleg ca destinație de călătorie. Ne povestesc despre un proiect optimist, început din dorința de a promova lucrurile pozitive pe care uneori uităm să le luăm în seama când ne gândim la România. Aflați cum se vede capitala prin ochii străinilor din toată lumea, în interviul cu cei doi.

Cum ați început proiectul Travelers of Bucharest? De ce?

Travelers of Bucharest a început în primele zile ale anului, când am povestit împreună despre idee. Am rezonat amândoi cu ea și-am zis că merită să facem tot ce putem ca să promovăm prin poveștile turiștilor străini orașul care ne era gazdă de câțiva ani. Noi, cei care locuim în București, ajungem de multe ori să nu mai vedem aspectele pozitive și să le ochim mai degrabă pe cele negative. Motivele sunt multe și oarecum firești. Așa că am căutat o altă perspectivă asupra orașului. Și așa am ajuns la gândul de-ai căuta pe turiștii străini și a-i întreba cum văd ei Bucureștiul.

Cum se desfășoară munca pentru el? Aveți anumite zile în care mergeți să căutați turiști străini? Cum vă alegeți locurile în care mergeți?

Încercăm să ieșim cât de des putem, cel puțin o dată pe săptămână, ca să avem conținut de actualitate și publicat constant pe pagina de Facebook, acolo unde-și „desfășoară” activitatea proiectul. De o lună ni s-au mai alăturat doi tineri cu voință, Daria și Ionuț, iar acum suntem 4 oameni – culmea, niciunul bucureștean – care ne împărțim în două grupuri și care ieșim alternativ la căutat turiști străini.

Locurile le alegem în funcție de volumul de turiști pe care-l atrag, în primă fază. De exemplu, în prima parte a anului, iarna și la începutul primăverii, mergeam doar în Centrul Vechi, pe la Casa Poporului și apoi spre Calea Victoriei, pentru că acolo erau cei mai mulți turiști. Acum, fiind mai cald, turiștii încep să se plimbe prin mai multe zone, așa că și noi vizăm mai multe locuri: parcuri, muzee, festivaluri și așa mai departe.

Cum ați rezuma scopul proiectului? De ce e el important?

E important pentru că ne învață să privim dintr-o altă perspectivă orașul pe care-l știm cu toții. Și ne mai învață că întotdeauna, dacă avem voință, putem găsi lucruri pozitive în tot ce ni se întâmplă. Turștii străini, de exemplu, apreciază la români multe lucruri simple, care nouă ni se par banale. O doamnă din Argentina ne-a zis în ianuarie că ei nu i-a venit să creadă atunci când a avut nevoie să dea un telefon și cineva de pe stradă i l-a oferit fără să-i ceară nimic în schimb.
Cum i-ați simțit pe turiștii pe care i-ați întâlnit?
Cum se vede Bucureștiul prin ochii lor? De ce vin?

Mulți turiști vin de curiozitate, pentru că vor să descopere partea asta de Est a Europei. La fel de mulți vin și pentru că găsesc bilete ieftine de avion și au multe companii low-cost la îndemână. Și mai mulți vin pentru atmosfera din oraș: viața de noapte din Centrul Vechi e unul dintre motivele principale.

Bucureștiul văzut prin ochii lor arată optimist și cu multe calități: oamenii prietenoși, prețurile mici, distracția, îmbinarea arhitecturii vechi cu cea modernă sunt câteva dintre calitățile pe care le zic turiștii fără să stea pe gânduri.

Care e cea mai frumoasă fotografie din perspectiva voastră? Care e cea mai apreciata de oamenii de pe pagină?

Cea mai apreciată fotografie a fost a unui turist chinez. Era mijlocul lunii ianuarie, într-o zi friguroasă, înainte de apus. Treceam Podul Izvor spre Cișmigiu și am văzut un turist chinez care stătea pur și simplu și se uita blocat spre soare. Nu înțelegeam ce se întâmplă cu el. Am mai așteptat câteva minute, iar apoi l-am abordat. Așa am aflat că el nu mai văzuse soarele de câțiva ani la el acasă – într-un oraș de lângă Beijing – din cauza poluării. Și acum pur și simplu voia să se bucure de cerul senin.

Povești ca astea te învață să apreciezi altfel lucrurile banale pentru tine, dar poate excepții rare pentru alții. Tocmai de aceea fiecare poveste este pentru noi ceva diferit. Desigur, unele sunt mai pline de farmec decât altele, însă fiecare dintre ele contribuie semnificativ la demersul început prin acest proiect.

Cum vedeți voi în viitor platforma și cum vă imaginați că va evolua?

Scopul nostru e să ne menținem focusul pe conținut: să povestim cu cât mai mulți turiști și să transmite poveștile lor mai departe către alți străini și, bineînțeles, către localnici.

Care este cea mai importanta realizare a acestui proiect?       

travelers of bucharestNe bucură tare mult, de exemplu, faptul că încep să ne caute tot mai mulți turiști străini înainte să vină în București. Ne scriu că urmează să ajungă și că vor să ne întâlnim înainte să plece ca să ne povestească despre experiența lor. Și asta e una dintre cele mai mari realizări, credem noi, faptul că multor turiști le face plăcere să-și împărtășească gândurile despre București. 🙂

Ce înseamnă curajul pentru voi? Când v-ați simțit cu adevărat curajoși?

Curaj simțim că avem de fiecare dată când abordăm un turist. Nu-i ceva obișnuit să te oprească doi tineri pe stradă și să te întrebe dacă ești turist. Unii sunt sceptici, alții ne refuză, însă o mare parte dintre ei acceptă cu mare drag. Totuși, provocarea cea mai mare e stabiliarea contactului cu turistul în așa fel încât să ne permită să povestim pe larg despre experiența lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.