Aurul vine! Dar vine mai greu…

Ne-am obisnuit acolo sus. Ne-a ramas in minte imaginea aceea a succesului, cu steagul nostru cu cativa centimentri mai sus decat cel al marilor puteri. Si Sandra Izbasa ne-a mai imbatat o data, chiar astazi, cu-aceasta sfidare a imposibilului.

Zilele de inceput ale Jocurilor Olimpice pareau insa incapatanate sa ne invete sa iubim si bronzul, sa pretuim si-argintul si sa explodam pur si simplu pentru un aur miraculos. E din ce in ce mai greu pentru sportivii nostri sa ajunga la metalul acesta pretios…

De Alin Moldoveanu si de aurul lui olimpic de la tir (pusca aer comprimat, 10 m) abia astazi avem curaj sa scriem. Asta pentru ca incepand din aceasta duminica, 5 august, nu e singurul nostru miracol, nu e exceptia sau intamplarea unui sport romanesc atat de surprinzator. De astazi ii avem pe Alin Moldoveanu si Sandra Izbasa. O pereche! O pereche de medalii de aur de care aveam nevoie pentru moral, pentru mandria si increderea noastra a suporterilor, uneori prea egoisti si prea pretentiosi cu performanta atletilor plecati la Jocuri.

Sa fim cintiti cu noi insine si sa recunoastem ca ne-a cazut moralul fix pe plansa pe care au evoluat Branza & co, intr-o “super saturday” in care zeci de medalii acordate au refuzat sa se-agate de gatul romanilor. E dureros sa-ti pierzi reperele, certitudinile, favoritii si cu greu mai reuseam sa ridicam privirea sa cutezam aur la aceasta Olimpiada.

A venit saritura Sandrei Izbasa si suntem din nou optimisti, balcanici, exuberanti. Ne place din nou matematica. Ne simtim confortabil intre aceste prime 15 tari ale lumii care au cules medalii la Londra. Cu-aceste doua medalii de aur castigate la Jocurile Olimpice suntem, asa cum spun comentatorii, in grafic. Un grafic pe care “l-au reparat” si reorganizat vicecampionii olimpici de la spada, antrenati de Mihai Covaliu, halterofilii Martin si Cocos, Caprioriu, Dumitru si gimnastele cuplului Bellu si Bitang.

Sa vorbim deci, cu curaj, despre bilant dupa 9 zile pline de intreceri olimpice: avem doua medalii de aur, patru de argint si doua de bronz. Suntem in marja pronosticului echilibrat dat de Cristian Topescu. Avem curaj sa ne calculam si ratarile de la canotaj sau spada fete si chiar sa ne intelegem neputinta de a mai alerga dupa medalii la maraton.

Si peste tot acest bilant rece s-asternem emotia calda a oamenilor. Da, acolo la Londra si mai ales acasa, sunt milioane de suflete care au sperat. Sportivii au sperat sa ne schimbe starea de spirit in bine. Noi am sperat la locuri pe podium. Toata lumea a pus un graunte de nazuinta in aceasta uriasa intrecere. N-avem cum sa nu le multumim celor care fost in stare sa genereze aceasta energie, din care se naste curajul tuturor. Multumim si speram in continuare la medaliile celei de-a doua saptamani de Jocuri Olimpice, Londra 2012.

 

One Comment Add yours

  1. Jocurile Olimpice sunt o proba de foc… iar faptul ca reusim sa incheiem competitiile cu medalii este o mare realizare! Aurul Sandrei este un izvor de curaj. Sa speram ca gimnastica ne va mai aduce medalii saptamana asta… si poate si emotia de a asculta imnul Romaniei din nou 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.