Mihail Onaca – Un artist complex

Mihail | Cluj-Napoca| Fotografie și teatru

Articol scris de Maria Seiculescu

Fotografii realizate de Andrei Gîndac

„Și acum mă mai întreabă lumea: Nu regreți că ai urmat trei ani de zile Facultatea de Teatru, patru ani după ca actor și acum nu mai joci? Nu, deloc! Am învățat enorm de multe.”

Mihail Onaca este un om efervescent, un artist liber, actor, care din 2014 s-a hotarât să-și remodeleze cariera întorcându-se la o pasiune din liceu, fotografia. În scurt timp aceasta i-a devenit un stil de viață, din care reușește să se întrețină, să-și păstreze verticalitatea, și în același timp să creeze.

„În liceu aveam o prietenă care făcea fotografie și ieșeam cu ea pe dealuri. Eu nu aveam atunci aparat. Uneori îmi făcea poze, alteori îmi folosea mâinele sau picta pe baza fotografiilor. După aceea, prin clasa a X-a sau a XI-a, mi-am luat și eu un aparat mic, digital, și când ieșeam făceam și eu tot felul de încercări. Pe lângă asta, apartamentul nostru era la etajul 9 și vedeam de acolo apusul. Tot timpul soarele apunea cam în același loc, iar eu încercam să fac aceeași poză din același unghi, să văd dacă pot să găsesc ceva nou (râde). Si cred că am făcut un milion de fotografii din acel unghi. Erau culori frumoase și apusurile arătau incredibil în Baia Mare în acea perioadă.”

Dar în perioada liceului fotografia pentru Mihail nu era ceva foarte serios, care urma să se dezvolte pe viitor. Așa că la finalul liceului, după o muncă cu sine însuși, aceea de a-și da seama ce vrea să facă mai departe în viață, parcursul său s-a îndreptat către Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, specializarea Artele Spectacolului – Actorie.

Ca actor a activat patru ani în care a avut colaborări cu Teatrul Național și Opera Națională Română din Cluj-Napoca. În același timp, alături de o întreagă echipă, a pus temeliile companiei de teatru, film și eveniment Create.act.enjoy. Anul 2014 a fost, însă, un an al schimbării. „În 2014 am vrut să iau o pauză. Nu m-am înverșunat să zic „gata!”, dar mi-am dat seama că îmi trebuie o pauză, să mă gândesc dacă vreau să mai joc.” Acesta a fost momentul în care s-a reîntors la fotografie. Avea un iPhone 5C și a început să fotografieze tot ce îi capta atenția. „Am început să fac poze prin Cluj, făceam ieșiri în oraș din care mă întorceam cu 400 de poze proaste, pe care le ştergeam și nu postam nimic pe internet. (râde)”

Mihail este acum foarte prezent şi apreciat în lumea Instagram.

„În perioada aceea în care tot făceam eșecuri pe iPhone, la un moment dat, am început să pun pe Instagram ce îmi ieșea. Încet mi-a crescut și numărul de followeri, iar la un moment dat am avut parte de surpriza de a fi promovat timp de două săptămâni de cei de la Instagram, pe platforma principală. Apoi am primit un mail de la Instagram Londra, prin care mă întrebau dacă vreau să fac parte dintr-un interviu pentru Instagram cu ceea fac. Răspunsul a fost evident, da. După o lună am mai fost promovat încă o dată pe lista lor (râde).”

Instagramul pentru Mihail a fost modalitatea prin care a reușit să câștige vizibilitate și, în cele din urmă, clienți.

Într-un procentaj aproximativ de 80%, majoritatea clienților sunt din afara țării. Mihail ne povestește că „aici (în România) agenţiile vin cu propuneri așa și așa, nu sunt nici foarte flexibili când vrei să le ajustezi sau primesc proiecte care pur și simplu nu se mulează pe ce aș vrea eu să fac. Mulți nu înțelegeau că nu folosesc limba română în conturile mele online și veneau cu propuneri foarte “românești”. Sunt, însă, foarte mulți oameni care mă urmăresc și din Rusia, Franța, Anglia, Germania, Italia. Și atunci încercam să le spun, hai să încercăm așa, să facem cumva să funcţioneze, iar ei zic nu. Și atunci rămâne nu.”

Unul dintre proiectele de care Mihail este cel mai încantat este cel propus de Airbnb.

„Ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că este proiectul care a părut cel mai suspect și pe care am crezut că îl trimit în spam, dar care s-a transformat într-o experiență wow. Mi-au trimis un mail cu o poză cu San Francisco, scris Airbnb și un text cu… «Hi Mihail, how would you like to plunge into the unknown and discover something new…» Nu prea înțelegeai la ce se referă, nici pe parcursul mail-ul nu devenea mai clar și apoi se încheia mail-ul. (râde) Și am zis, «spam?» Înainte să-l duc în spam, am verificat adresa și părea una ok. Atunci am recitit mail-ul și am zis să răspund să văd dacă primesc un reply sau e ceva robot. Ei voiau să facă un mega surprise project prin care să aducă câțiva fotografi în San Francisco, fără ca ei să știe de ce. Bine, și să afli acolo. Ceea ce e foarte frumos, dar eu sunt din România și îmi trebuie viză. Și i-am scris, «plunge into the unknow but i need a visa», totuși despre ce e vorba, că eu nu pot să mă duc la ambasadă și să zic «I am going to plunge into the unknown in America.»  Și ăla mai și crede că mai vin din nou în țară, necăsătorit fiind, fără copii, fără job, într-o lume reală. I-am explicat asta și mi-a răspuns că este un plan pe care nu poate să mi-l explice mai mult și să am încredere, că se vor ocupa ei de tot, în afară de procesul de viză, la care mă îndeamnă să mă înscriu, să demarez procedura, și să le zic când am viza. M-am dus la ambasadă, toată lumea termina în 3-5 minute, eu am stat o juma’ de oră, dar am luat viza.”

Practic, Mihail a fost unul dintre fotografii chemați în San Francisco de Airbnb, singurul din afara Americii, pentru a testa funcția Experiences pe care voiau să o lanseze. „A fost un vis, m-am dus doar să vizitez, să fac lucruri noi, să încerc experiențe prin localnici și să văd dacă funcționează sau nu.”

Anul trecut, Mihail a jucat din nou într-un spectacol pe care compania Create.act.enjoy și-a dorit să-l reia și experiența a fost revigorantă. „A fost incredibil de bine, rupeam ușa (râde). Cred că a fost unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am avut vreodată. A ieșit foarte fain.” Spectacolul „Snap” a avut o singură reprezentație, dar pentru Mihail a fost un moment de reconfimare a direcţiei artistice.

„Mi-am dat seama că pentru mine este foarte important să creez, și nu neapărat forma în care creez. Și da, este ok atâta timp cât pot să scot ce se întâmplă în mine și să-i dau o formă, dar forma poate să se schimbe. Mi-am dat seama și că lucrurile nu trebuie să se separe, teatrul și fotografia, pentru că ele sunt acolo într-un melanj și se leagă. Folosesc anumite trucuri de teatru și văd cum pot să le integrez în foto. Și compozițiile și lucrurile de care sunt atras au legatură cu domeniul ăsta. Îmi dau seama ca am un anumit dramatism în a-mi crea compozițiile și personajele din fotografii. Sunt cumva parte dintr-un imaginar teatral.”

Dacă până acum Mihail realiza fotografii de călătorie, arhitectură sau fashion, în mare parte, pentru viitor vrea să surprindă din ce în ce mai mulți oameni.

„Vreau să mă axez mult mai mult pe fotografie cu oameni și asta am și început să fac mai mult în ultimul an. Pentru că am așa, o senzaţie… că asta e important să fotografiez. Oamenii. Îi prinzi în acel moment și după aia ei se schimbă. Dar tu ai reușit să prinzi ceva și să păstrezi o esență din exact acel moment.”

Pe Mihail îl găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.