Ioana Covali – Un artist în căutarea frumosului

Ioana| Brașov| Make-up și arhitectură

Articol scris de Maria Seiculescu

Fotografii realizate de Andrei Gîndac

 

Ioana Covali este un om profund căruia îi place să creeze povești prin arta sa, este un spirit creativ, care iubește natura, make-up artist si arhitect.

Brașovul este orașul în care a copilărit și în care a învățat să aprecieze natura. „Mi-aș dori, în mod ideal, să se facă autostrada până la Brașov, să pot locui acolo și să pot veni la București oricând am nevoie (râde)”. Până atunci, toate proiectele, evenimentele și clienții o leagă de capitală, unde de câțiva ani este freelancer. Pe de o parte este make-up artist – și are în portofoliu machiaj de modă, machiaj comercial, de eveniment și de film, iar pe de altă parte este arhitect și lucrează la mai multe proiecte, în mare parte de design interior. Cele două planuri se îmbină și se armonizează în mod organic.

Și pentru că întotdeauna există mai mulți stimuli care te fac să alegi un drum, și pentru Ioana au existat mai multe momente, în diferite etape ale vieții, care au contribuit la concretizarea drumului. În primul rând a fost esențială influența familiei,  având ambii părinți antreprenori, tatăl arhitect și mama cu dublă formare de economist și psihoterapeut, dar și o mătușă cochetă de la care își aduce aminte că a primit prima trusă de farduri.

„Eu am văzut și în familie modelul de antreprenor. Mama a ținut magazinul ei timp de 10 ani. A avut magazin de materiale de construcții, magazin de pantofi, magazin de comerț cu amănuntul. Tata a avut birou de arhitectură, dar înainte de asta a avut și tipografie. Am crescut în spiritul ăsta. În mintea mea de copil nu a existat idea de a fi angajată. Sincer să vă spun, când m-am angajat, nu mi-a plăcut în mod deosebit. Pentru o vreme a fost o experiență interesantă, dar după doi ani simțeam deja că nu mai suport să merg în fiecare zi la același birou, să trec pe la același turnichet, să mă așez la același calculator.”

Un alt moment definitoriu a fost în liceu. Nu se gândea să dea la arhitectură, deși desena de mică, și-i plăcea foarte mult. Însă, când colegii că au început să facă pregătire pentru arhitectură, și-a dorit să încerce. A intrat, i-a plăcut, a rămas. Mai departe, al treilea moment a fost în anul IV de facultate, când s-a apropiat de lumea machiajului de modă și a început să-și dezvolte pasiunea de a „picta fețe”. „În momentul în care machiam, eram liniștită, nu mă mai gândeam la nimic, mă calmam”.

Și nu în ultimul rând, momentul în care s-a angajat, a propulsat-o si mai mult către drumul de freelancer. După facultate, Ioana și-a dorit un job în care să experimenteze ceva nou. Așa s-a angajat la revista Glamour pe un post de grafică. Acest prim job i-a oferit Ioanei deschiderea necesară pentru o tânără la început de drum, a obținut experiență, contacte, a reușit să realizeze primul ei editorial de modă împreună cu directoarea de modă, după care au urmat încă 14 astfel de editoriale. Tot în această perioadă a primit primul proiect de arhitectură de interior, de la același director de modă al revistei. Primul proiect i-a adus ulterior și alți clienți prin recomandare. Lucrurile s-au legat și dintr-un anumit punct, Ioana s-a putut desprinde pentru a deveni freelancer.

Acum, Ioana are mulți clienți care-i solicită îndemânarea ca make-up artist. Pe lângă asta, ține lecții de machiaj individuale pentru orice doamnă și domnișoară care vrea sa învețe cum să-și pună în valoarea frumusețea și să se machieze cu rafinament. „Cel mai fericită m-am simțit când am făcut lecțiile de machiaj, cred. Atunci când am văzut că pot să dăruiesc ceea ce eu știu și să ajut pe cineva să se simtă mai bine, să se perceapă în altă lumină. Am avut, spre exemplu o clientă care nu se machiase niciodată și avea un eveniment important. M-a găsit pe Facebook, nu știu cum, întâmplător. Mi-a trimis un mesaj, și am facut o programare. Trecea printr-o perioadă dificilă, era extenuată și nu se simțea chiar fabulos. Am machiat-o fin, natural, proaspăt. La sfârșitul zilei mi-a zis: «Doamne, nu știu cum te-am găsit, dar este incredibil cât de mult mi-a ridicat moralul chestia asta. Și da, vreau neapărat să ne mai vedem, să mai facem o lecție, e incredibil.» Atunci am simțit că i-am schimbat cu totul ziua și treaba asta m-a făcut să mă simt minunat.”

În paralel, are proiecte de arhitectură, la care lucrează cu partenerul ei, Sebastian Apostol, arhitect și fotograf de arhitectură. Împreună caută „un plan de evadare” din București. Încă nu l-au găsit, dar îl contruiesc treptat. Se gândesc la dezvoltarea celei de-a treia direcții, care să le ofere o deschidere mai mare, astfel încât să nu mai depindă strict de ceea ce oferă capitala.

Ioana ne-a explicat că timpul liber pentru un freelancer este ceva ambiguu. „Timpul liber e ceva foarte neclar când lucrezi pe cont propriu. Adică, dacă nu plec din oraș, nu prea pot să zic că am timp liber.” Cu toate astea, Ioana este conștientă că are nevoie de deconectări, acestea fiind de cele mai multe ori întâlnirile cu prietenii, călătoriile (mai ales calătoriile!), cărțile pe care le citește, sporturi precum tenisul, înotul, ski-ul, snowboard-ul, mersul cu bicicleta sau, din ce în ce mai des în ultimul timp, gătitul.

„Visez la o lume altfel, acolo în sufletul meu, și asta mă inspiră, viziunea mea despre o lume mai bună. Mă inspiră uneori și lucrurile urâte, pentru că le văd peste tot în jur și încerc să le transform. Sunt întotdeauna în căutarea armoniei” ne spune Ioana despre locul din care ea își ia inspirația. Ne-a atras atenția, însă, că parcursul ei profesional nu a fost tot timpul ușor. „Acum totul pare așa, foarte simplu, dar lucrurile au fost mult mai complicate decât atât. Am avut ani de zile în care m-am îndoit de mine și de tot ce am făcut. Nu a fost o meserie din care am câștigat de la început. Prima perioadă, în care am debutat ca freelancer, a fost o perioadă foarte grea și am trăit o vreme bună cu foarte puțini bani.” Cu toate astea, Ioana a perseverat, iar acum se întreține din ceea ce face. Experiența a învățat-o că de cele mai multe ori primești ceea ce dăruiești.

„Atâta vreme cât am fost deschisă către oportunități și oameni, oamenii și oportunitățile au venit către mine. Iar în freelancing e foarte bine să ai în vedere asta constant, trebuie să fii într-o poziție foarte deschisă, să ai o gândire constructivă și o atitudine proactivă.”

Pe Ioana o găsiți aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.