Curajul înseamnă să pornești la drum, chiar dacă nu știi exact unde vei ajunge

on

Curioasă, optimistă și mereu cu simțul umorului, Iuliana ne demonstrează, cu mult curaj, că arta poate lua numeroase forme și direcții. Iată cum au luat naștere Firele cu poveste și de unde și-a luat, tot timpul aceasta, motivația:

 

Spune-ne despre tine trei lucruri care te definesc.

Curiozitatea – îmi place să descopăr și să încerc lucruri noi.

Optimismul – încerc, și de cele mai multe ori chiar reușesc, să văd partea plină a paharului

Simțul umorului – o viață avem și cel mai frumos e să o petreci râzând, așa că eu cred cu tărie că o zi în care nu ai râs e o zi pierdută.

 

De unde a pornit ideea Firelor de poveste?

De mică mi-a plăcut să creez. Adică să fac lucruri frumoase pentru cei din jurul meu. Mai întâi în cerc restrâns – pentru părinți, bunici și fratele meu, care asistau la concertele de pian și la expozițiile de pictură organizate în sufragerie. Apoi, pentru prieteni și colegi, pe care îi surprindeam cu desene, tablouri și flori din hârtie sau felicitări altfel. Voiam să fac lucruri noi de fiecare dată și să mă surprind chiar și pe mine.

Acum vreo doi ani și jumătate am descoperit string art, am văzut doar niște poze pe Pinterest, și imediat am început să îmi imaginez ce lucruri frumoase aș putea face. Doar lemne, cuie și fire de ață.  Ce combinație interesantă! Am simțit, însă, ca pot face mai mult decât fac alții (forme geometrice sau contur de obiecte). Am simțit că pot sa creez altfel de povești. Povești în culoare, încărcate cu energie pozitivă și simboluri. Povești în care crezi sau pe care vrei să le trăiești. Povești care să-ți amintească de bucuriile simple și care să-ți arate de unde vii și încotro vrei să ajungi.

Și, de data asta, am vrut să lărgesc cercul și să împărtășesc cu toată lumea frumusețea culorilor, a poveștilor și a optimismului, nu doar cu prietenii. Așa a apărut Fire cu poveste.

 

Cât timp dedici acestei pasiuni?

Mare parte din timpul meu liber. De fiecare dată când încep un nou proiect, sunt foarte nerăbdătoare să îl văd realizat, așa că ajung să îmi petrec zile întregi lucrând doar la asta.

 

Care este satisfacția pe care ți-o aduce acest proiect?

Să știu că eu am creat ceva care a adus un zâmbet pe chipul cuiva și i-a făcut ziua mai frumoasă e cea mai mare satisfactie.  De aceea, mi-ar și plăcea să pot să dedic din ce în ce mai mult timp acestui proiect și să „scriu” cât mai multe povești.

 

În România, acest tip de artă este încă la început. Care sunt provocările cărora a trebuit să le faci față de-a lungul timpului?

Nu e vorba doar de string art, ci de artă modernă, în general.

În România, arta e înțeleasă diferit și, de multe ori, nu este apreciată la adevarata valoare. Toata lumea poate face artă, spun unii. Dar, cu toate astea, nu toată lumea are curajul să încerce sau să aleagă asta pentru restul vieții, să se dedice celor din jur în fiecare zi, caci arta e pentru oameni, nu pentru spații goale sau ego. Eu cred cu tărie că artistul merită răsplătit pentru curajul lui. Iar provocarea permanentă e să dovedesc și eu asta de acum înainte. Pas cu pas.

Într-adevar, mulți români nu au văzut și nici măcar nu au auzit de string art. Este destul de greu să explici cum faci artă cu lemne, cuie și ață, dar totul se schimbă atunci când vezi și, mai ales, când te lași purtat de ceea ce simți.

 

Cum împaci artistul din tine cu omul pragmatic?

E o luptă permanentă! Adevărul este că artistul a fost mereu acolo, dar în ultimii 2 ani l-am simțit mult mai prezent decât în trecut. Și-a facut curaj J! Poate pentru că a simțit că acord mai multă atenție întrebărilor existențiale. Îmi doresc să mă bucur mai mult de ceea ce fac și să îi bucur mai mult și pe alții. Însă omul pragmatic are și el un cuvant de spus și, de multe ori, chiar câștigă debate-urile. Dar eu sunt optimistă, de aceea sper ca în viitor lucrurile să evolueze frumos și lupta să se transforme în team work.

 

Ce înseamnă, pentru Iuliana Duță, curajul?

Să pornești la drum, chiar dacă nu știi exact unde vei ajunge. Să îți susții ideile cu ardoare. Să nu renunți la ceea ce îți dorești. Sau, din contră, să lași de la tine și să recunoști când ai pierdut. Pentru mine toate acestea înseamnă curaj, cât timp acțiunile tale fac din lumea asta un loc mai bun sau mai frumos.

 

Când te-ai simțit curajoasă ultima oară?

Atunci când am ales să împărtășesc cu toată lumea pasiunile mele și am început chiar să le promovez.

 

Ai modele printre artiști sau printre oamenii din jurul tău? Cine sunt ei și ce admiri la ei?

Sunt atât de multe persoane pe care le admir, că mi-ar fi greu să aleg doar câteva. Cred că de la fiecare persoană pe care o întâlnești ai ceva de învățat și de admirat. Daca ar fi să enumăr câteva dintre lucrurile pe care le admir la persoanele care m-au influențat aș aminti credința, capacitatea de a iubi necondiționat și puterea de sacrificiu, dorința de autodepășire și tenacitatea.

 

Care sunt planurile tale cele mai curajoase pentru perioada următoare 😊?

Să duc Firele cu poveste la un alt nivel, combinând decorațiunile interioare cu încă una dintre pasiunile mele, designul floral.

Pe Iuliana o găsiți aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.