Andrei și Bogdan: doi artiști multidimensionali

on

Andrei și Bogdan | București

Articol scris de Maria Seiculescu

Fotografii realizate de Andrei Gîndac

 

Andrei Morariu și Bogdan Costea sunt doi artiști multidimensionali, care pe cât de diferiți ar părea, pe atât de bine se armonizează când lucrează împreună. Andrei este actor și un visător, Bogdan este arhitect și un om pragmatic. Împreună au relansat în 2016 brand-ul de ceasuri Optimef sub un nou design foarte atractiv și o poveste cu lipici.

Andrei și-a dorit de mic să fie actor. La opt ani a văzut primul spectacol de teatru în orașul său natal, Victoria, un moment pe care și-l aduce aminte cu mult entuziasm și cu plăcerea reamintirii unui miros specific care l-a fermecat. „Când s-a tras cortina a venit un miros dinspre scenă. Am zis: Gata! Eu vreau sa fiu actor. Tot timpul mă dau cu parfum. Îmi place să cred că unii oameni pot simți ce am simțit și eu atunci.”. Bogdan a ales arhitectura pentru că asta i s-a părut combinația perfectă între inginerie și desen. „Ai mei erau în domeniul construcțiilor, iar eu aveam puțin talent la desen. A fost acea îmbinare, puțină artă cu puțină inginerie. Tot ce fac eu este în primul rând funcțional și apoi estetic.” A lucrat mai mulți ani în Oradea, orașul în care a crescut, a acumulat experiență, și-a înființat propria firmă, iar în 2009 a ales să se mute la București cu gândul de a face arhitectură la un alt nivel.

Prima intersecție a celor doi artiști a fost Festivalul de Film Victoria, pe care Andrei voia să-l organizeze în orașul său.

„Ideea a apărut dintr-o frustrare, că oamenii nu știau despre orașul Victoria. (râde) Ce pot să fac? Ce pot să fac? Am zis hai să facem un festival. Filmam pentru un serial și i-am zis prietenei mele ideea, iar ea s-a entuziasmat foarte mult. Şi am făcut festivalul. Am reușit, iar acum foarte multă lume știe de Victoria datorită festivalului.”

În acest context, mai aveau nevoie de o persoană multitasking, iar Bogdan știa să lucreze în Photoshop și putea să se ocupe de tot ce înseamnă materiale de promovare, avea experiența necesară pentru a crea set up-uri pentru evenimentele din cadrul festivalului, și nu numai. Andrei râde și ne spune „aveam nevoie de o persoană bună la toate”.

 

Dacă Bogdan s-a dovedit a fi multitasking,  Andrei în schimb nu are stare sau, altfel spus, are foarte multă energie pe care îi place să o consume prin a face sau a crea lucruri noi. Într-una din zile, așteptând să înceapă repetițiile pentru un spectacol în care juca, desena tot felul de forme care îi veneau în cap pentru a-și ocupa timpul. „Din diverse forme am ajuns la unele rotunde, iar de la un cerc la un ceas a fost foarte puțin …”. Acesta a fost momentul de declic. Cei doi discutaseră de mai multe ori să creeze un produs cu un design contemporan pe care să-l poată vinde, iar Andrei avea o pasiune pentru ceasuri, în mare parte datorată surorii lui, Elena – jurnalist specializat pe ceasuri. Următorul pas a fost simplu: „Bogdan, tu ce zici? Te-ai pricepe să desenezi un ceas adevărat? Ce-ar fi să facem un ceas?”

 

Nu știau foarte multe despre producția unui ceas, așa că Bogdan a început documentarea. A aflat istoria ceasurilor românești din anii 80′ demult ieșite din fabricație. S-au oprit asupra brandului Optimef. Nu aveau nici un ban, dar știau că ideea lor are potențial și erau foarte încântați de ea, mai ales că în acel moment nu mai exista niciun brand românesc de ceasuri pe piață. Au apărut primele schițe făcute de Bogdan. „Am stat nopțile, am discutat și am desenat” (ne spune Andrei). A apărut o finanțare din partea părinților lui Bogdan, iar mai târziu şi un business angel.

„Cel mai greu a fost coordonarea procesului de producție. Dar cel mai mult ne-a ajutat faptul că făceam ceva ce nu mai exista, că aveam o idee originală. Ne entuziasma și abia așteptam să lansăm ceva în zona asta”, ne spune Bogdan.

Andrei este cel care a început să caute oferte, producători, a vorbit cu oamenii, pentru că dacă este să numim un lucru la care Andrei este chiar bun, este acela de a obține ceea ce își dorește și a de a reuși să găsească soluții chiar și atunci când ceilalți și-au pierdut speranța. Așa au găsit o firmă potrivită în Hong Kong, China, care le-a oferit și calitate și un cost de producție acceptabil la început de drum. Acest proces nu a fost însă fără transpirație, au verificat firma la Ambasada Chinei, dar nimeni nu îi asigura că un contract scris îi poate proteja de eventuale situații neplăcute. Universul a făcut ca Elena, sora lui Andrei, să aibă un drum în Hong Kong în acea perioadă și ea a fost prima care s-a întâlnit cu reprezentanții firmei. Întâlnirea a decurs foarte bine. Apoi au mers amândoi în China, au semnat contractul și în curând rotiţele (ceasului) au început să se învârtă.

Ceasul se numește Optimef Fărăzece, iar designul lui este unul aparte, fin, minimalist și atipic. Andrei și Bogdan au gânduri mari pentru produsul lor. „Optimef se va dezvolta și va căpăta multă consistență. Pentru viitor vedem tot felul de colaborări. Vrem să devină un brand internațional”, spune Andrei. Pentru Bogdan, brandul Optimef este pe primul loc, dar își dorește să accepte și proiecte de arhitectură, scenografie, cele care îi plac foarte mult și îi provoacă creativitatea. Andrei ar vrea să joace cât mai mult, poate poate va câștiga și un premiu Oscar la un moment dat. Însă, cu siguranță va fi 100% langă brandul Optimef.

Și pentru că artiștii au un spirit anteprenorial puternic, Andrei și Bogdan sunt și cei care au încurajat-o pe Elena Morariu să-și creeze propria revistă de lifestyle și așa a apărut Revista Celsius, pe care ei o definesc ca „un ghid de încredere în jungla estetică a societății de consum actuale, cât și un obiect de colecție”. Mai mult, cei doi au contribuit cu mult timp și dedicație la apariția fiecărui număr din revistă. Bogdan este Creative Director, Andrei este „combinatorul”, care pune în contact oamenii și este întotdeauna alături de sora lui.

Mereu activi, cu un simț artistic, dar și antreprenorial bine dezvoltat, Andrei și Bogdan sunt doi artiști atenți la tot ce se întâmplă în jur și la oportunitățile care le pot face inima să vibreze creativ.

Pe Andrei și Bogdan îi găsiți aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.