Funky Citizens sau cetățenii încăpățânați, ce sunt interfața dintre stat și societatea civilă din România

Sunt un ONG care luptă cu problemele statului românesc pentru comunitate. Fac mult research și au adunat un grup de oameni activi în mediul online, care apelează la ei pentru expertiza lor valoroasă. Sunt o echipă ce a pornit la drum din bucătăria unei garsoniere din Vitan. Sunt Funky Citizens și vă invităm să-i descoperiți, în interviul cu Alina Calistru, una dintre fondatoare.

1.  Funky Citizens este una dintre organizațiile pe care le consultă Comisia Europeana și pe care oficialii americani o roagă să-și spună părerea despre corupție și statul de drept. E wow. Cum ai defini într-o frază proiectul vostru?

Funky Citizens e un grup de mici „geekși”, încăpățânați și activi, care folosesc tehnologia, advocacy-ul bazat pe date și educația civică, pentru a ajuta comunitatea din care face parte să fie „civically fit” și participativ-combativă la nivel decizional. „Wow”, „ne-wow”, ne place să fim interfața dintre stat și cetățeni și e clar că nu ne vom opri prea curând.

2. Cum a evoluat el pe parcurs și care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți?

În 2012, când ne-am înființat, eram 3 femei într-o garsonieră, cu un proiect în derulare și un buget de circa 5000 de euro. Lucram mai mult de acasă și ne mai întâlneam „la muncă” în aceeași garsonieră. Ne făcusem un plan ca în 3 ani să devenim sustenabili și să creăm un spațiu de întâlnire al oamenilor dornici de implicare în viața publică. Am reușit să facem mult mai multe decât ne propusesem atunci, ajungând în 2015 la un buget de peste 100,000 de euro, o echipă de 10 oameni și peste 7 proiecte în care suntem implicați. Am rămas 3 femei, dar au mai apărut și 7 bărbați lângă. Dar în primii ani am și pierdut câteva oportunități de finanțare a unor proiecte, pentru că nu aveam încă 3 ani de activitate și un istoric organizațional.

3. Ce credeți că ați reușit deja să împărtășiți?

Ne-am creat o comunitate foarte frumoasă pe pagina de Facebook cu oameni care știu că se pot baza pe noi în domeniile noastre de expertiză. Am reușit să educăm cetățenii despre bugete, dar și să convingem autoritățile să fie mai transparente prin proiectul Banipierduti. Prin platforma noastră de fact-checking am atras atenția asupra discursului public al aleșilor noștri și le-am arătat că suntem tot timpul cu ochii pe ei. Am reușit să strângem foarte multe date din sistemul de justiție și am creat un indice de performanță al instanțelor și parchetelor, pentru ca justițiabilul să știe la ce să se aștepte. Și am marcat acest moment important în lupta anticorupție, prin platforma Mari Corupți ce indexează politicieni condamnați pentru fapte de corupție.

 

4. Ce calități trebuie să aibă cineva care vrea să se alăture proiectului vostru și să devină un „cetățean funky”?

Este chiar una din întrebările pe care le punem și noi oamenilor care vor să ni se alăture – „ce este un funky citizen în viziunea ta?”. Tocmai pentru că nu e o formulă, un șir de calități ce trebuie bifate. E important să avem valori comune, să putem comunica și să ne înțelegem și glumele și momentele tensionate. Pentru mine, cetățeanul funky e cel care alege să nu stea deoparte, care nu spune „asta este”, este educat, conștient de lumea din jurul lui, își cunoaște drepturile și instrumentele pe care le are la îndemână în relația cu autoritățile și putem împărți și un pahar de șpriț.

5.       Ce înseamnă pentru tine curajul? Când te-ai simțit cea mai curajoasă?

Să mergi până la capăt și să îți asumi anumite decizii chiar și atunci când știi că vei supăra niște oameni.

În 2012, în bucătăria unei garsoniere din Vitan, când am luat decizia să înființăm Funky Citizens.

 

6.       De ce ți-e cel mai teamă și cum ți-o învingi, cine te susține cel mai mult?

De faptul că sunt multe lucruri pe care nu le putem face. Indiferent cât de mult ne-am dori, nu putem să acoperim toate problemele, așa că încercăm să ne concentrăm pe ce știm să facem foarte bine.Cât despre susținere, tot colectivul Funky, suntem o echipă tare reușită și în principal datorită faptul că suntem foarte buni prieteni.

7.       Care a fost cea mai mare realizare? Când te-ai simțit mândră de rezultate?

În timpul alegerilor prezidențiale din 2014, atunci când, cu proiectul Factual am reușit să informăm foarte mulți cetățeni, făcând fact-checking în timp real pe discursurile candidaților. Pentru că am făcut treabă bună, a crescut foarte mult și comunitatea noastră online.

Atunci când unul din responsabilii cu aplicarea legii 544 pe care îi terorizam în fiecare an cu solicitări de bugete locale pentru Bani pierduți m-a sunat să se asigure că am primit tot ce îmi trebuie, recomandându-se ca „un vechi prieten pe Legea 544”.

Când am reușit să convingem Guvernul să publice bugetul în format deschis sau când ne-au scris profesori să ne spună că pun infograficele noastre în școli.

8.       Care au fost cele mai grele momente și cum le-ai depășit?

În primii doi ani am testat lucruri permanent: moduri de lucru, formarea echipei, împărțirea task-urilor etc. Au fost momente când am lăsat lucrurile pe ultima sută de metri și a trebui să facem „hei-rup” cu toții până la 4 dimineața. Încă mai avem loc să învățăm și să facem lucrurile să meargă mai bine, e un proces continuu, dar important e că ne ajutăm unii pe alții.

9.       Cum vezi evoluția proiectului și ce vise ai? 

Ne-am făcut o strategie pentru perioada 2014-2020. Vrem să dezvoltăm în continuare instrumente care să educe și să invite la acțiune și să aducem la un loc cetățeni care să pună umărul la formarea unei democraţii mai participative, responsabile şi transparente.

Visul meu e să îi convingem pe cetățeni că pot influența reforma sectorului public.

10.   Ce te motivează și ce i-ai sfătui pe toți cei care formează societatea civilă?

Micile victorii pe care le obținem în relația cu autoritățile publice și reacțiile pe care le primim de la comunitatea noastră.  Din toate mesajele pe care le primim, îmi dau seama că realitatea este cu totul alta în alte orașe față de București. Mi se pare foarte important să ieșim din când în când din online și din București, ca să vedem cu adevărat care este impactul acțiunilor noastre în întreaga țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.