Despre România frumoasă și lupta pentru a o menține așa, cu Irina Bandrabur de la Greenpeace România

România găzduiește suprafețe imense de păduri unice, pe care le pierde din păcate într-un ritm periculos de 3 hectare pe oră de 15 ani deja. Irina Bandrabur este unul dintre reprezentanții Greenpeace România, organizația care a reușit să miște rotițele pentru ca cele mai mari și valoroase păduri virgine de fag din Europa (cu excepția Rusiei), care se află la noi în țară, să intre în patrimoniul UNESCO. Despre importanța grijei pentru mediu, curajul de a lupta pentru o cauză până la capăt și realizări frumoase, aflați din interviul cu ea:

1.       Cât de curajoasă este lupta pentru protecția mediului și care sunt cele mai mari obstacole?

Cred că este nevoie de curaj în orice domeniu, mai ales dacă îți propui să schimbi ceva, să aduci ceva nou, să mobilizezi oamenii  în jurul unei idei. În funcție de domeniu, cele mai mari obstacole pot fi birocrația, pe de o parte, iar o altă provocare este să menții oamenii angajați într-o cauză pentru o durată mai mare de timp. După ce dispare scânteia inițială, uneori e destul de greu să continui lupta la același nivel.

2.       Care sunt cele mai importante probleme cu care ne confruntăm în România din punct de vedere al protecției naturii și care sunt proiectele voastre care le adresează?

În România, știm cu toții, o mare problemă o reprezintă pierderea pădurilor. Un ritm de pierdere a pădurii de 3 hectare pe oră, ritm care s-a menținut în ultimii 15 ani, este o problemă mare, în sine. Pe de altă parte avem un alt sector important și anume energia – România încă nu este suficient de progresivă în ceea ce privește încurajarea energiei regenerabile, nu oferă alternative pentru oamenii care lucrează în sectorul energiei convenționale și infrastructura necesară pentru dezvoltare este destul de veche. Al treilea domeniu major în care activăm este agricultura. Ne dorim să încurajăm practicile agricole sustenabile, să reducem cantitatea de pesticide folosită în agricultură, iar micii producători de legume și produse ecologice să aibă o șansă în plus.

3.       Care e cel mai drag proiect pentru tine personal și de ce?

Cea mai apropiată mie este campania de protejare a pădurilor. Avem păduri unice în România, uimitoare, imense, pe care majoritatea țărilor din Europa le-au distrus deja. Acum este șansa noastră de a acționa și de a le proteja cu adevărat.

4.       Ce te motivează zi de zi și de unde îți iei curajul pentru a merge înainte cu proiectele care nu sunt întotdeauna ușor de  realizat?

Dacă un proiect este ușor de realizat, înseamnă că miza nu este suficient de mare, așa că reacționez puțin asemenea unui împătimit al jocurilor de noroc: cu cât este mai mare riscul și miza, cu atât simt că merită tot efortul, iar proiectele noastre sunt destul de ambițioase: agricultură sustenabilă, păduri cu zero defrișări și energie curată.

5.       Voluntariatul este o componentă importantă pentru activitatea voastră. Ce calități trebuie să aibă cei care vor să vi se alăture în inițiative?

Voluntarii sunt mereu bineveniți și fiecare persoană poate să contribuie cu ceva. Celor care vor să fie alături de noi, din experiență, pot să le transmit că la Greenpeace nu există „voluntar de ocazie”, este o comunitate de oameni care se implică pe termen lung, uniți de  faptul că își dau seama de lucrurile care nu merg bine, vor să schimbe realitatea din jurul lor, vor să contribuie la construirea unui viitor mai bun.

6.       Care e cea mai mare realizare a ta? Când te-ai simțit cea mai mândră?

Am reușit să punem în mișcare rotițele pentru ca cele mai mari și valoroase păduri virgine de fag din Europa (cu excepția Rusiei) să ajungă pe lista UNESCO. Am reușit să demonstrăm că pădurile noastre sunt într-adevăr o moștenire valoroasă care trebuie păstrată și pentru generațiile următoare și care reprezintă un patrimoniu mondial. Nu a fost ușor, pentru că a fost nevoie de o schimbare de percepție- pădurile nu reprezintă doar o sursă de venit, ci și ceva care nu poate fi cuantificat în bani – și de o „investiție” inițială – inventarierea zonelor, pregătirea documentației au reprezentat etape cruciale și de durată. Din fericire, acum suntem pe drumul cel bun și România va avea primele sale păduri în UNESCO și datorită nouă.

7.       De curând ați lansat un ghid al voluntarului pentru protecția pădurilor, care ajută la identificarea tăierilor și transporturilor ilegale de arbori. Ce a dus la această nevoie și cum a fost el primit până acum?

Practic, Ghidul Voluntarului pentru Protecția Pădurilor este un ghid pentru identificarea transporturilor și tăierilor ilegale de arbori. Este un proiect la care întreaga echipă Greenpeace împreună cu voluntarii a lucrat foarte mult, pentru că ne-am propus să avem un instrument util și relativ ușor de folosit pentru oricine vrea să se implice pentru a proteja pădurea. Și mă face mândră pentru că este primul instrument de acest gen și în curând îl vom transforma și într-o platformă online. Scopul nostru este să avem cât mai mulți „ochi informați” în pădure, oameni care atunci când observă un transport de arbori sau o zonă cu arbori tăiați, să știe ce indicii să caute și ce să facă pentru a raporta cazul respectiv autorităților.

8.       Nu există perfecțiune și întotdeauna vor exista lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim la lumea în care trăim. Totuși, cum arată în viziunea ta o lume cât mai aproape de una ideală?

Cred că o lume perfectă ar fi teribil de plictisitoare, însă eu înțeleg altceva prin „lumea ideală”, și anume o lume în care fiecare își demonstrează, pe cât de mult posibil, calitățile umane pozitive. Implicare, compasiune, empatie, generozitate și pur și simplu dorința sinceră de a lăsa în urmă o lume cel puțin la fel de bună cum am găsit-o. Și atâta vreme cât există oameni care nu stau pe margine și se uită, ci acționează și nu așteaptă să li se spună ce să facă, merită să faci și tu ceva. Iar primul lucru pe care îl pot face este să ni se alăture în campania pentru protejarea pădurilor, susținând viziunea noastră pentru pădurile din România: https://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1850&ea.campaign.id=43024

9.       Dacă ar trebui să alegi un singur mesaj de transmis celor care ne citesc, care ar fi acela?

Un singur mesaj ar fi să nu se lase descurajați, să nu creadă că dacă vor să vadă schimbare în jurul lor, sunt singuri și nu au cum să contribuie. Curajul vine uneori și din simplul fapt că speri și crezi în schimbare. Să crezi că vom putea avea zero despăduriri până în 2020, să crezi că e posibil și în România să putem avea energie curată și asta nu este doar un „moft din vest” și că putem produce hrană, local, sustenabil, pentru toți.

One Comment Add yours

  1. Daca oamenii se implica, lucrurile se pot schimba in bine. Vreau sa il dau exemplu pe Ciprian Coc, cel care a luat in 2015 amenda pentru ca a sunat la 112 pentru verificarea unui transport de lemne.
    Acest iubitor de natura a mai facut recent o fapta buna, salvand de la taiere mai multi arbori seculari din localitatea Strâmbu Băiuţ. Omul a vazut ca erau insemnati si urma sa fie taiati, s-a pus pe strans semnaturi intr-o petitie online si a mers cu toate 3000 adunate la primar.
    Sa fiu sincera, eu nici nu m-as fi chinuit sa fac asta, deoarece nu credeam ca am vreo sansa de succes. Din fericire exista oameni mai motivati decat mine, care chiar realizeaza lucruri bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.